woorden.html

000017

Je zal maar in een profiel passen. Altijd een teamspeler zijn die ook nog eens snel kan schakelen en tegelijkertijd pro-actief het ene initiatief na het andere neemt. Zo iemand die van nature anderen inspireert. Je moet er toch niet aan denken. Een verplichtingen dat zoiets schept. Afschuwelijk. Nooit meer eens achterover kunnen leunen omdat het voor jou even niet hoeft. Na werktijd met collega’s bier drinken en over voetballen praten? Vergeet het maar. Daar heb je de puf niet meer voor en trouwens, morgen moet je weer fris in je profiel passen.

De goede boeken moet je ook altijd lezen als je in een profiel past. En de goede krant. Want anders heb je straks de goede mening niet en dan kun je het wel vergeten om de goede mensen te leren kennen. De mensen die je precies kunnen vertellen wat goed is, en die ook precies weten wat niet mag. De mensen die je verder helpen. “Dit niet doen”, zeggen ze, “en dat wel. Dan komt het allemaal helemaal in orde.”

Ach. Ze zeggen zoveel. Was het maar zo makkelijk.

In een profiel passen, dat is keihard werken. Voor je 25e op zijn minst een academische titel hebben en een wereldreis maken. Ondertussen heb je natuurlijk alle rijbewijzen op zak (ook die voor het vervoer van gevaarlijke stoffen) en een ruime ervaring in personenvervoer en internationaal transport. Dat je daarnaast ook met gemak even een mopje Bach speelt op de piano en gitaar spreekt vanzelf. Als het moet, kun je dat zelfs tegelijkertijd.

En je haar zit altijd goed. Want de klanten zien natuurlijk niet graag dat de een of andere ragebol de vakken vult. En van de mensen achter de kassa kunnen we zo’n onverzorgd uiterlijk al helemaal niet hebben. Van de mensen die onze post elke dag bezorgen trouwens ook niet. Je bent tenslotte toch het visitekaartje van het bedrijf.

Nee, zo makkelijk is het allemaal niet.

Daarom is het maar goed dat de meesten van ons niet in een profiel passen. En daarbij: je moet er toch niet aan denken dat iedereen jong, mooi en succesvol is.

Powered by WordPress. Theme by Sash Lewis.