woorden.html

000016

Ziek zijn is toch al geen pretje, maar met Kerstmis natuurlijk  helemaal niet. Want dan gaat het hem dit jaar met de Glühwein niet worden op de Kerstmarkt. En langs de grachten slenteren terwijl het langzaam donker wordt met de ramen van de huizen zo feestelijk verlicht, dat zit er ook niet in. Nee. Vergeet het maar met die participatiesamenleving als je ziek bent met Kerstmis. Die zullen we dan op zijn minst een week of wat over Nieuwjaar heen moeten tillen.

In dat soort mistroostige situaties is het maar goed dat God er is. Hoef je normaal gesproken alleen maar een paar weken met je zieke lijf naar de kerk gaan om alles weer te kunnen, met Kerstmis gaat het allemaal nog makkelijker. Want Kerstmis is toch ook een beetje zijn feestje en net als Sinterklaas geeft God graag cadeautjes op zijn verjaardag. Probeer het maar eens. God geneest graag. Vraag het aan iedereen die hem kent: God is echt een goeie vent.

De een heeft wat met auto’s, de ander met vrouwen en weer iemand anders is helemaal idolaat van Christiano Ronaldo, Lionel Mess of Zlatan. Zo heel gek is het dus niet dat de vrienden van Jezus ook allemaal vriend zijn van God. Uren kunnen ze erover praten. Een gezellige mok koffie erbij, of thee. Een koekje. Samen liedjes zingen. Alleen tot het merg verbitterde en harteloze mensen blijven door zoiets onberoerd. Van die mensen voor het niet nooit goed is.

Altijd wat te mopperen. Aanmerkingen op anderen hebben, liefst als die het niet hoort. Altijd vooraan willen staan als er iets wordt uitgedeeld. Van die mensen.

Maar als er iets misgaat, zijn ze er als de kippen bij om God de schuld te geven. De jaarlijkse paddentrek vermorzeld door een bataljon Poolse vrachtwagens? God zijn schuld. Israël weer eens de pispaal van de wereld omdat ze de Palestijnen pesten? Komt allemaal door God, want die moet de Joden altijd hebben. Afghanistan, half Syrië en Irak naar de Steentijd gebombardeerd? Had God maar niet moeten aanpappen met de moslims. Kerncentrale ontploft? Heeft God gedaan.

Of ze vinden dat hij niet bestaat, want anders had-ie er wel voor gezorgd dat die dingen allemaal niet gebeurden.

Beetje dubbel allemaal. Want ondertussen wel partycrashen op zijn feestje. Er zijn mensen die voor minder een meteoriet op hun hoofd hebben gekregen.

Powered by WordPress. Theme by Sash Lewis.